Cursuri de muzica / canto pentru copii
Scoala de Muzica - Parohia Serban Voda

parohia-serban-voda
Scoala de Muzica Bisericeasca Sfantul Cuvios Paisie de la Neamt & CORALA DOMINUS de la biserica noastra.
parohia-serban-voda

Gandul acestui proiect reprezinta o continuare a traditiei muzicale in biserica Serban-Voda si concretizarea a numeroase solicitari pe care le-am primit din partea credinciosilor parohiei noastre, in special tineri, care s-au atasat psaltilor bisericii noastre si care si-au exprimat dorinta de a invata atat tainele muzicii psaltice, cat si randuiala tipiconala a cultului divin liturgic.

Am numit astfel proiectul acesta, datorita faptului ca in biserica noastra este pusa la inchinare racla cu moastele Sfantului Cuvios Paisie de la Manastirea Neamt, centru monahal ce a constituit o puternica scoala de psaltichie romaneasca si un adevarat centru de cultura teologica ce a influentat viata Bisericii.

La strana bisericii noastre s-a adaugat un numar semnificativ de tineri, elevi ai seminarului teologic sau studenti teologi, care si-au manifestat dorinta in vederea aplicarii si aprofundarii cunostintelor muzicale si liturgice. Consideram binevenit acest proiect, deoarece se inscrie in linia scolilor muzicale bisericesti vechi, care isi desfasurau cunsurile in cadrul unor parohii.

In Biserica se gaseste laboratorul muzicii bisericesti, adica strana, unde binecunoscut este faptul ca aici se dobandesc cel mai bine cunostintele muzicale si de randuiala bisericeasca; aici ele prind viata prin aplicarea lor in cadrul sfintelor slujbe.

Istoria muzicii vorbeste despre multe astfel de scoli care s-au infiintat in tara noastra, in special in Bucuresti. Aici putem reliefa exemplul cel mai semnificativ, anume scoala de muzica din cadrul Parohiei Sfantul Nicolae Selari, unde a predat eruditul profesor Petru Efesiu si unde invatacel a fost marele muzician roman, Anton Pann. De asemenea, putem vorbi si despre Scoala de muzica bisericeasca din cadrul Parohiei Sfantul Nicolae-Scheii Brasovului, unde profesor a fost cel amintit mai sus.

Este cunoscut faptul ca o arta se deprinde cel mai bine prin ucenicia langa profesor; astfel, nici muzica bisericeasca nu face exceptie. De aceea, prin desfasurarea acestor cursuri, dorim sa aratam o deschidere fata de cei care si-au manifestat interesul de a deprinde si de a aprofunda melosul bizantin romanesc al muzicii bisericesti.

Aceste cursuri sunt sustinute de catre psaltii bisericii noastre, Marian Stirbei  si Sebastian Heltianu , care si-au dovedit aptitudinile prin formarea muzicala a numerosi tineri dornici sa deprinda aceasta arta, de asemenea sunt cantareti apreciati si dedicati promovarii acestei muzici, implicandu-se si in compunerea si traducerea a diverse partituri si slujbe.

CORUL BISERICII – Corala Dominus

parohia-serban-voda

”Corala Dominus”, dirijor Gabriel Mihai Nita , este compusa din 26 de persoane.

Scurt istoric: „Corala Dominus” a luat fiinta la data de 15 iulie 1999 si este formata din studenti, absolventi ai Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, cadre didactice si alte categorii socio-profesionale. Corala este membra Asociatia Nationala Corala din Romania si Europa. Din 1 septembrie 2001 corala isi desfasoara activitatea in cadrul Parohiei Bisericii Serban Voda din Bucuresti, participand si asigurand suportul muzical in fiecare duminica la Sfanta Liturghie si la sarbatorile importante de peste an.

Palmares: In 15 ani de existenta Corala Dominus, a participat la diferite festivaluri nationale si internationale de muzica corala, a sustinut o serie de concerte de muzica religioasa, laica in institutii publice, lacasuri de cult si scene in aer liber, etc.

Corul a participat la Festivalul National de Interpretare Corala „I. D. Chirescu” – Cernavoda – editiile XXI si XXII unde a obtinut diploma de onoare a festivalului. In anul 2006 corala a participat la Festivalul de Muzica Religioasa de la Palatul Patriarhiei Romane editia III si la Festivalul International de Interpretare Corala „ I.D. Chirescu” – Cernavoda . Locul 3 (Etapa eparhiala – sectiunea interpretare) la Concursul National de Muzica Religioasa „ Laudati pe Domnul” editia a VI-a 2013. Corala a participat la Festivalul de muzica religioasa „Buna Vestire” editia I (2013), editia II (2014), festivalul national de muzica corala religioasa interconfesionala cu participare internationala „Lumina din lumin” editia IV – Giurgiu.

parohia-serban-vodaDATE DE CONTACT
Adresa: Str. Petre Tutea, Nr.1, Sector 4, Bucuresti, cod postal 040761
Numere de telefon: Tel.fix: 021.450.20.96
Internet:
Web: www.parohiaserbanvoda.ro
www.parohiaserbanvoda.ro/scoala-de-muzica/
www.facebook.com/BisericaSerbanVoda
E-mail:  parohiaserbanvoda@gmail.com

Recomandati aceasta pagina: