Biblioteci pentru copii
Biblioteca Nationala a Romaniei

Biblioteca Nationala a Romaniei

Scurt istoric

Capitolul cel mai important din biografia Bibliotecii Nationale a Romaniei poate fi considerat anul 1955 cand a fost infiintata (prin H.C.M. nr. 1193/ 25.06.1955) Biblioteca Centrala de Stat, ca principala biblioteca publica a tarii, o institutie creata pe baze biblioteconomice moderne, avand atributiile specifice unei biblioteci nationale, conform standardelor UNESCO. 

Potrivit celor mai multi istorici si cercetatori, Biblioteca Nationala a Romaniei isi gaseste originile intr-una dintre cele mai vechi si reprezentative biblioteci din Romania - Biblioteca Colegiului Sf. Sava din Bucuresti. Aceasta si-a deschis colectiile catre publicul larg in anul 1838, atunci cand au fost catalogate aproximativ 1000 de volume de carte frantuzeasca. Dupa Unirea din 1859, aceasta a obtinut statutul de biblioteca nationala, primind alternativ denumirea de Biblioteca Nationala si Biblioteca Centrala. În anul 1864, prin legea Reglementarilor publice, este numita Biblioteca Centrala a Statului, denumire si statut pastrate pana in anul 1901, cand este desfiintata, iar colectiile sale sunt transferate Bibliotecii Academiei Romane care primeste statutul de biblioteca nationala. Pentru perioada aceasta doar o singura functie nationala poate fi considerata relevanta pentru biblioteca si anume, functia patrimoniala. În anul 1955 fondul de carte revine noii biblioteci infiintate - Biblioteca Centrala de Stat, principala biblioteca publica din Romania.

Imediat dupa prabusirea comunismului, la inceputul lunii ianuarie 1990, Biblioteca Centrala de Stat a devenit Biblioteca Nationala a Romaniei, ca urmare a deciziei adoptate de noua putere, iar dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana aceasta isi dezvolta functiile, implicandu-se activ in numeroase proiecte nationale si internationale, precum TELplus, Manuscriptorium, Rediscover s.a. 

Misiune si viziune

Misiunea Bibliotecii Nationale a Romaniei

Biblioteca Nationala a Romaniei are ca misiune identificarea, dezvoltarea, organizarea, conservarea, cercetarea, comunicarea si punerea in valoare a patrimoniului documentar national, precum si a fondului Romanica, fond ce reuneste documente aparute in strainatate, referitoare la Romania si la poporul roman, publicatii ale autorilor romani aparute in strainatate in orice limba, publicatii in limba romana ale autorilor straini aparute in strainatate.
Organizeaza Depozitul Legal, principala sursa documentara in ceea ce priveste cunoasterea culturii si civilizatiei romanesti.
Asigura accesul liber la colectiile sale – parte esentiala a memoriei poporului roman – atat generatiei de azi, cat si celor viitoare, in scop de educare, cercetare, studiu si informare.

Viziunea Bibliotecii Nationale a Romaniei

Institutie patrimoniala esentiala, Biblioteca Nationala a Romaniei conserva, gestioneaza si valorifica o parte importanta a tezaurului cultural national scris si participa la construirea unei societati moderne, dinamice si bine informate, prin integrarea la nivel national a resurselor documentare si informationale, deschizand o cale catre cunoastere, in general, si catre cunoasterea culturii si spiritualitatii romanesti, in special.
Adevarat centru national de informare, Biblioteca Nationala a Romaniei se afla in slujba educatiei si a cercetarii stiintifice, in scopul dezvoltarii sociale, culturale si economice a tarii.


DATE DE CONTACT
Adresa: Bd.Unirii nr.22, sector 3, Cod postal 030833, Oficiul postal nr. 4
Numere de telefon: Secretariat:
Tel.fix: (021)314.24.34/1002 / Fax: (021)312.33.81
Informatii generale

E-mail: biblioteca@bibnat.ro / Telefon: (021)314.24.34/1118
Informatii evenimente culturale
E-mail: promovare@bibnat.ro / Telefon: (021)314.24.34/1105
Informatii ISBN
E-mail: isbn@bibnat.ro / Telefon: (021)311.26.35
Informatii ISSN
E-mail: issn@bibnat.ro / Telefon: (021)311.26.35
Informatii CIP
E-mail: cip@bibnat.ro / Telefon: (021)311.26.35
Internet:
Web: www.bibnat.ro
E-mail:  biblioteca@bibnat.ro

Recomandati aceasta pagina: