Centre pentru copii cu nevoi speciale
Asociatia Club Sportiv Climb Again

Asociatia Club Sportiv Climb Again

Misiune si valori

Misiunea Asociatiei Club Sportiv Climb Again este de a incuraja si sustine copiii, tinerii si adultii cu nevoi speciale, indiferent de etnie, religie, rasa sau statut social, sa practice escalada ca o metoda de terapie pentru dizabilitate, de dezvoltare a abilitatilor de viata si de integrare sociala.

Lucram cu tinerii atat in sens terapeutic, cat si cu perspective competitionale, in conformitate cu normativele emise de Federatia Romana de Alpinism si Escalada si cu cerintele strategiilor elaborate de Ministerul Tineretului si Sportului.

Credem ca misiunea noastra e intregita de sprijinul psihologic, terapeutic, social si material pe care il acordam beneficiarilor nostri de la caz la caz.

Mai credem ca misiunea noastra poate cunoaste succes si poate fi replicata prin dezvoltarea unor parteneriate strategice, atat cu institutiile statului, cat si cu alte organizatii nationale sau internationale cu misiuni asemanatoare sau complementare.

Ce este escalada?

Escalada este sportul care presupune catararea pe un perete de stanca (in natura) sau pe un panou artificial (in sala) folosind propriile forte. Obiectivul este unul singur - sa ajungi in varf sau sa termini un traseu predefinit fara sa cazi. Calea prin care iti atingi obiectivul, insa, nu e niciodata singulara - escalada este un sport complex, care te solicita atat fizic, cat si psihic, si care testeaza permanent forta, rezistenta, echilibrul si controlul mental al cataratorului. Poate fi practicata de oricine, de la copii mici pana la adulti.

Escalada, sport pentru persoane cu nevoi speciale?

In ciuda preconceptiilor, escalada nu este un sport extrem - atata timp cat cel care se catara si partenerul care il asigura respecta toate masurile de siguranta, riscul este zero. Escalada este un sport care poate fi practicat inclusiv de catre copii cu nevoi speciale, ca o masura de dezvoltare a abilitatilor de orientare, de constientizare a spatiului si directiei (in cazul deficientelor senzoriale, de exemplu) sau ca masura terapeutica (in cazul copiilor cu autism, de exemplu).

Frumusetea acestui sport vine din dezvoltarea holistica pe care o impune practicantului: rezolvarea unei probleme, gasirea celei mai usoare variante de a termina un traseu, depasirea obstacolelor, dar si intarirea increderii in sine si in ceilalti, toate acestea construiesc sentimentul de implinire al celui care ajunge sus si se pot transforma intr-o poveste de succes pentru un tanar cu nevoi speciale.

Mai multe despre beneficiile escaladei in randul copiilor cu nevoi speciale, intr-un articol scris de Ana Maria Dumitru, psihoterapeut la Fundatia World Vision (Bucuresti), pentru blogul nostru.

Echipa Climb Again

Povestea noastra s-a inchegat in jurul lui Claudiu Miu, fost campion national si balcanic la escalada, care in 2010 s-a imbolnavit si a trebuit sa renunte la catarat si la restul activitatilor de zi cu zi. Dupa trei ani de suferinta si lupta, a inceput sa se catere din nou, chiar si in ciuda urmelor lasate de boala. Asa s-a nascut ideea Climb Again, din dorinta lui Claudiu de a intoarce tot ajutorul primit in anii din urma de la familie, prieteni si intreaga comunitate de cataratori.

Pentru copii si tineri

Initiere de escalada
Avem un program deschis pentru organizatii si scoli care lucreaza cu tineri cu nevoi speciale, prin care ii invitam in mod gratuit la o sedinta de initiere in escalada pentru copiii lor. Incercam astfel sa le aratam ce inseamna catararea intr-o sala dedicata, care sunt beneficiile pentru copii si care sunt lucrurile pe care acestia le pot imbunatati prin sport.

Organizatiile care ne-au trecut pragul pana acum acum pot fi vazute aici, iar daca faci si tu parte dintr-un ONG sau institutie care lucreaza cu tineri cu nevoi speciale, ne poti scrie pe contact@climbagain.ro sa discutam despre programul nostru.

Ora de sport pentru scoli speciale
Am incheiat parteneriate cu scolile speciale pentru deficienti de vedere si auz din Bucuresti prin care lucram saptamanal cu grupe de copii cu deficiente senzoriale, in zilele de miercuri si vineri, dupa orele lor de scoala.

Peste 40 de copii au intrat in programul de antrenament constant pana acum, iar pana la finalul lui 2015 ne dorim ca numarul acestora sa se ridice la 100 de beneficiari din Bucuresti.

Terapie pentru copii cu afectiuni din spectrul autist
Am inceput sa lucram cu copii cu autism in sedinte restranse, care permit lucrul indeaproape si duc la consolidarea rapida a relatiei de incredere fata de instructor. Predam escalada ca pe un joc care stimuleaza atentia, mobilitatea si simturile, prin care poti invata sa rezolvi probleme de viata, prin care poti invinge frica sau frustrarea.

Cursurile noastre sunt private pentru parintii care isi doresc acest lucru, si flexibile pentru parteneriate cu organizatiile ai caror beneficiari sunt compatibili pentru misiunea noastra.

Copii la catarat in natura
Chiar daca antrenamentele de escalada se practica in sali, pe panouri amenajate special, cataratul ramane un sport cu adevarat fabulos in natura. Vrem sa le oferim copiilor si tinerilor cu nevoi speciale cu care lucram ocazia de a simti si catara trasee la stanca, de a se orienta in spatii largi, de a lucra impreuna si simti responsabilitatile dintr-o tabara organizata la munte.

Un episod pilot a fost pentru noi iesirea din octombrie 2014 la festivalul de bouldering de la Bratilesti, in judetul Buzau, unde alaturi de cei peste 100 de cataratori prezenti s-au dat si tineri cu nevoi speciale. Pentru 2015, ne dorim ca fiecare copil care vine constant la sala prin programele noastre sa ajunga cel putin o data pe sezon intr-o excursie la catarat (primavara/toamna).

Concursuri si competitii

Demonstratiile Climb Again
Trofeul Vertical Spirit de escalada pentru copii si juniori din 2014 a fost prima competitie nationala din Romania la care au participat copii cu nevoi speciale, pregatiti de instructorii Climb Again. Sapte copii (Razvan, Ovidiu, Tudor, Sami, David, Flavius si Alin) au facut o demonstratie extraordinara de forta, curaj si incredere sub privirile impresionate ale unei sali intregi de spectatori si concurenti.

De atunci, copiii sunt aproape nelipsiti de la concursurile organizate de cluburile sportive si salile de catarat din Bucuresti, fie in momente demonstrative, cu scop de promovare a activitatii noastre si a progresului copiilor, fie chiar in competitie, unde se catara si socializeaza cu copii, tineri si adulti tipici.

Echipa de juniori Climb Again
Am format o echipa de copii si tineri cu nevoi speciale cu potential de performanta in catarare, care au inceput deja sa se remarce la concursurile de escalada din Bucuresti.

Obiectivul nostru este ca pregatirea copiilor sa fie mereu la standarde de competitie si ca in fiecare sezon sa putem aduce macar o mica parte din tinerii pe care ii antrenam intr-un context de concurs. Participarea lor la astfel de evenimente este cruciala in dezvoltarea personala, in progresul sportiv, si mai ales, in a demonstra ca nu exista nicio diferenta de capabilitati acolo unde dragostea de catarat si munca nu lipsesc.

Club Sportiv Climb Again afiliat FRAE
Afilierea Clubul Sportiv Climb Again la Federatia Romana de Alpinism si Escalada e un pas important in crearea de noi contexte si dezvoltarea acestui sport pentru persoanele cu dizabilitati. Rezultatele activitatii noastre si afilierea pot seta deja premisele pentru introducerea paraclimbingului in programa Federatiei, inclusiv la nivel competitional. Odata reglementat sportul in campionatul national, deschiderea pentru participarea cu sportivii Climb Again la concursuri internationale de paraclimbing, inclusiv la cele recunoscute de Federatia Internationala (IFSC), este totala.

Un alt avantaj al afilierii este ca orice catarator din Romania care participa la competitii din circuitul oficial poate alege sa fie inscris in clubul nostru si deci sa concureze ca sportiv Climb Again. E un gest mai degraba simbolic pentru noi, care demonstreaza aprecierea si sustinerea pe care ne-o acorda comunitatea de cataratori din Romania.

Proiecte speciale

Evenimente-concurs
In aprilie 2014, sala de escalada Carpatic a gazduit Climb Again Marathon, primul eveniment sportiv organizat in totalitate de Climb Again - un concurs de bouldering dedicat cataratorilor din toata tara, dublat de o petrecere la catarat a copiilor cu nevoi speciale (Climb Again Kids’ Party).

Concursul a fost unul spectaculos, cu trasee specifice ca One Foot, One Arm sau Pe intuneric, gandite pentru familiarizarea sportivilor tipici cu provocarile pe care persoanele cu care lucram le intalnesc in fiecare zi.

Petrecerile copiilor la catarat
Socializarea este foarte importanta - pentru copii, intre copii, intre copii si adultii din jurul lor. Interactiunile firesti intre copii tipici si tineri cu nevoi speciale pot contribui la integrarea sociala a celor din urma, un punct esential in misiunea Climb Again.

Organizam frecvent petreceri ale copiilor la catarat, adica zile de weekend pline de joc si aventura la sala. Programul este impartit intre catarare, jocuri la inaltime (leagane, pendule, tiroliana) si ateliere de creatie, printre care se strecoara gustari, sirpouri naturale si prajituri facute in casa. Totul este organizat in conditii de maxima siguranta si sta sub semnul creativitatii.

Climb Again prin lume
Inca de la primele semne de viata ale proiectului Climb Again pentru persoane cu nevoi speciale in 2013, comunitatea de cataratori si alpinisti romani ne-a urmarit, sustinut si aplaudat atunci cand a fost cazul. Iar dintre cei care au plecat in expeditii in tot acest timp, multi au infipt steagul Climb Again si ne-au purtat mesajul in varfurile pe care le-au cucerit in jurul lumii, in taberele de baza sau in soarele aspru de la peste 8000m.

Cea mai mare expeditie de promovare a Climb Again a fost cea din Maroc din toamna lui 2014, cand Claudiu Miu si indianul Hargur Jaggi, nascut cu o malformatie congenitala la brat, au cucerit un perete de 700m pentru a arbora cat mai sus steagul Climb Again. A fost o expeditie organizata cu sprijinul Hope and Homes for Children Romania, ASSOC Baia Mare si Alpine Style Expeditions, iar documentarul care se bazeaza pe aventura lor va avea premiera la inceputul lui 2015.

Promovare & fundraising
Credem ca dezvoltarea programelor si initiativelor sociale depinde in mare masura si de puterea de parteneriere a asociatiilor cu misiuni asemanatoare sau compatibile. Suntem prezenti la evenimentele comunitatii noastre, la concursurile de escalada din sali si din natura, dar si la evenimente care aduc ONGuri si initiative sociale la un loc.

Spre exemplu, in 2014 am fost invitati la The Big Lunch Bucharest, un eveniment de comunitate si strangere de fonduri pentru 15 cauze si grupuri de initiativa, gandit ca un stat la povesti in jurul mesei. Sau ne-am bucurat de initiativa Oanei Gordun, care la Crosul Companiilor a alergat si a strans astfel bani pentru cauza Climb Again prin platforma Galantom.DATE DE CONTACT
Adresa: Soseaua Berceni Nr. 8, sector 4, Bucuresti
Numere de telefon: Tel.Mobil: 0765.162.865
Persoane de contact: Claudiu Miu - Presedinte
Internet:
Web: www.climbagain.ro
facebook.com/ClimbAgain
climbagain.ro/blog
E-mail:  contact@climbagain.ro, claudiu@climbagain.ro
Asociatia Club Sportiv Climb Again Asociatia Club Sportiv Climb Again Asociatia Club Sportiv Climb Again Asociatia Club Sportiv Climb Again Asociatia Club Sportiv Climb Again Asociatia Club Sportiv Climb Again Asociatia Club Sportiv Climb Again Asociatia Club Sportiv Climb Again

Recomandati aceasta pagina: