Consiliere psihologica pentru copii
Centrul Educational Micul Vorbaret

Centrul Educational Micul Vorbaret

Povestea noastra si programul de educatie

"Trebuie sa le permitem copiilor sa exploreze, sa se conecteze, sa construiasca si sa simta parte din lumea care ii inconjoara. Instrumentul educativ cel mai important nu este tehnologia. Nu sunt nici tabletele interactive, nici telefoanele…Sunt mainile. Sa le eliberam, asadar, mainile."

In primavara anului 2021 am inceput sa cautam o gradinita pentru Tudor, prichindelul nostru in varsta de 3 ani la vremea respectiva. Tudor este un copil vorbaret, explorator, cu multa imaginatie si dragoste de natura. Este si un copil timid, reticent la locurile nefamiliare inchise si cu o anxietate fata de persoane straine, toate acestea fiind o consecinta a unei traume din primul an de viata, trauma fiind declansata de o experienta medicala invaziva. Fiind atat de deschis la interactiunea cu cei cunoscuti dar precaut si timid la interactiunea cu persoanele straine lui, am decis ca este esential sa gasim un loc in care sa existe o acomodare blanda si o integrare treptata.

Fiind specialist in educatie timpurie stiu cat este de importanta integrarea copilasului in gradinita intr-un mod bland, adaptat nevoilor lui emotionale. Din momentul declansarii sindromului posttraumatic ne-am concentrat atentia pe a il expune frecvent dar cu blandete pe micutul nostru la locuri si persoane noi, el a facut progrese remarcabile si anxietatea lui era din ce in ce mai scazuta insa stiam, cunoscandu-l atat de bine, ca nu era pregatit de intrarea in colectivitate intr-un mod direct, preluat de la poarta institutiei de catre o persoana straina.

Am cautat asadar centre private si in paralel l-am expus din ce in ce mai des la grupurile de socializare de la Centrul de terapie pentru copii cu autism Aripi Albastre, unde eu sunt logoped si coordonator. La centrul unde eu imi desfasor activitatea el se simte foarte bine, copilasii de aici ii sunt prieteni dar pentru ca este pentru el ca o a doua casa ii iese mai greu sa se delimiteze de "mamica" si sa se adapteze la "regulile" de grup. Acesta a fost un motiv in plus sa ne concentram si mai mult atentia pe a gasi un loc potrivit pentru nevoile lui de socializare.

In cautarea noastra nu am gasit ceea ce ne doream, in cele mai multe cazuri integrarea blanda era fie doar pe "hartie", fie nu exista deloc. Au fost doar 3 locuri (din totalul de 9 ) care ne-au facut sa ne simtim increzatori insa la 2 din acestea nu am gasit locuri libere la momentul respectiv.

Si asa, am inceput tot mai serios sa ne gandim la ideea de a face propriul centru de educatie timpurie asa cum in urma cu 4 ani am infiintat centrul Aripi Albastre care ajuta in prezent un numar de 19 copilasi cu autism si alte tulburari de neurodezvoltare.

Un alt motiv pentru a infiinta acest centru a fost si de a da o sansa adevarata la integrare copilasilor cu ces care au prerechizitele necesare integrarii intr-un mediu de colectivitate prescolar dar care nu au gasit inca un loc potrivit si adaptat nevoilor lor.

Prin acest centru ne dorim sa realizam stimularea copilului in primii sai ani de viata pe toate ariile de dezvoltare, urmarind interesele fiecarui copil si aptitudinile cu care el este inzestrat. Din acest motiv, activitatile de stimulare cuprind dezvoltarea socio-emotionala, cognitiva, creativa si de limbaj.

Un copil mic invata mult prin joc iar primele etape sunt cele care implica observarea si manipularea. In primii ani de viata, mai mult decat oricand, copilul are nevoie de activitati practice si de stimulare senzoriala.

Cea mai mare parte a "mintii" se cladeste in primii 6-7 ani de viata iar ceea ce copilul invata in primii sai ani de viata decide in proportie covarsitoare cum va evolua el mai departe." Cu aceasta convingere merg mai departe in acest proiect.

Centrul Micul vorbaret

 • Nu este un loc in care copilul sa fie integrat brusc, fortat, in plansete si tipete, preluat de la poarta de un strain si dus intr-un loc complet nou, separat de parintii sai si plasat acolo cu scopul de a se "obisnui" el.
 • Nu este si nu o sa fie un loc in care copiii sa fie doar supravegheati.
 • Nu este un loc in care copilul sa fie agresat fizic, verbal sau emotional.
 • Nu este un loc in care parintele sa primeasca feedback "e bine, copilul e foarte bine/ totul a fost bine azi" cand de fapt copilul are dificultati emotionale, are carente in dezvoltare, are o intarziere de limbaj.
 • Nu este un loc in care copilul sa fie linistit in fata televizorului/youtube-ului sau a altor ecrane.

Centrul Micul vorbaret:

 • Este locul in care copilul este stimulat si valorizat, activitatile sunt educative si ludice. Integararea se face cu pasi mici daca e necesar, cu acomodarea micutilor cu locul, accesul parintilor in curte daca este necesar, vizionarea repetata a centrului inafara orelor pentru a se obisnui copilul.
 • Este locul unde exista Laboratorul de stiinta- un loc in care facem experimente, ne familiarizam cu conceptul de cauza-efect, facem aici primii pasi in astronomie, realizam vulcani si multe alte experimente creative si care dezvolta rationamentul, gandirea logica si indemanarea.
 • Este locul unde exista Cabinetul micului Pictor – un loc in care pictam, facem colaje, vase din lut si multe activitati creative.
 • Este locul in care copilasii sunt incurajati sa exploreze in elemente naturale si sa petreaca timp in mediul natural, asadar e locul in care copilasii se murdaresc pe manute deci aici nu e indicat sa venim imbracati cu hainele "de sarbatoare"
 • Este locul in care copilul benecifiaza de o evaluare comportamentala, psihologica si logopedica. Daca este cazul, copilului ii se face si o evaluare senzoriala, toate acestea fiind incluse in abonamentul lunar.
 • Este locul in care parintii sunt instiintati daca copilul prezinta carente in dezvoltare si primesc indrumare pentru a stimula suplimentar copilul
 • Este locul in care copiii cu cerinte educative speciale au un shadow asigurat de centru care sa le fie alaturi (maxim 2 copilasi admisi in grupa tocmai pentru a ne asigura ca procesul de invatare este optim pentru absolut fiecare copilas).

Inscrierea copilasului la programul educational scurt/normal din centrul nostru presupune:

Acomodarea treaptata si integrare blanda, accesul parintelul in centrul nostru pentru a il ajuta pe copil sa se familiarizeze. Valabil pentru situatiile unde se impune o astfel de abordare.

Evaluare psihologica si comportamentala la intrarea in programul de educatie, precum si la fiecare 3 luni pentru a vedea abilitatile/ carentele copilului astfel incat sa ne asiguram ca putem adapta procesul de educatie la particularitatile lui de invatare (inclusa in taxa lunara).

Evaluare logopedica la intrarea in programul de educatie pentru a observa daca exista semne de ingrijorare privind dezvoltarea limbajului (inclusa in taxa lunara).

Activitati de invatare educative si reacreative conform planului nostru educational in interiorul centrului.

-Activitati in sala de experimente stiintifice din cadrul centrului nostru – minim 2 ore/saptamana de experimente in sala special amenajata.

-Stimulare senzoriala si motrica in sala special amenajata pentru acest tip de activitati.

-Activitati de invatare educative si recreative in curtea exterioara precum si in mediul natural (Ex: Parcul Lumea copiiilor, Delta Vacaresti, Detasamentul de pompieri, vizite cu scop educativ si recreativ in locatii corespunzatoare atingerii acestui obiectiv).

– Mic dejun , Gustare de fructe.

*Posibilitate optare pentru meniu de pranz de la firma de catering Green Zone (18 lei/zi- include masa pranz cu Supa/Ciorba, Felul 2 si desert).

Exemplu de meniu de pranz:

Ciorba ardeleneasca de pui cu usturoi si patrunjel verde sau
Supa de legume cu taitei
Paste dure/INTEGRALE cu TON in sos de rosii,oregano,usturoi sau
Cod/Salau la cuptor cu orez basmati si lamaie / ratatouille de legume
Saratele cu oregano si mozzarella
Turta dulce din faina integrala

Tarife lunare:

- Program scurt 8.00-12.30 - taxa lunara = 1400 lei.

- Program normal 8.00-13.30 - taxa lunara = 1600 lei.

- Program lung 8.00-18.00 - taxa lunara = 1900 lei (la cerere se formeaza grupa de program lung).

Taxa pentru masa de pranz este de 18 lei/zi (masa se achita separat, la cerere, centrul nostru colaborand cu firma de catering Green Zone). Se permite si varianta cu pachetel de acasa sau cu scurtarea programului astfel incat copilasul sa fie preluat de parinte pana in ora pranzului. Suntem flexibili si dorim sa gasim impreuna varianta optima pentru copil.

Oferta Educationala

Copilul are o minte absorbanta iar misiunea noastra este de a-l ajuta sa descopere si sa experimenteze lumea inconjuratoare.

Micul vorbaret este locul unde copilul este respectat si valorizat, unde cucerirea independentei este vazuta ca o etapa fireasca in cresterea si dezvoltarea lui.

Programele educationale in cadrul centrului nostru:

-Program zilnic educational si recreativ pentru categoria de varsta 3-6 ani.

-Program "Primii pasi catre gradinita".

-Evaluare logopedica si interventie logopedica in cadrul centrului.

-Evaluari psihologice si comportamentale pentru copii.

-Terapie comportamentala. Terapie ocupationala.

-Ateliere de lucru si socializare cu teme prestabilite.

-Consiliere parentala.

-Workshop-uri pentru parinti.

Program educational educativ si recreativ (3-6 ani)

Luni- Vineri

*Program scurt 8.00-12.30

*Program normal 8.00-13.30

*Program lung 8.00-18.00

**Pentru copilasi cu varsta de 3-6 ani

Activitatile si experientele desfasurate in cadrul centrului nostru au ca scop sa ii ajute pe copilasi in a observa mediul inconjurator iar acest lucru se realizeaza prin manuire si experimentare. Dorim sa ajutam copiii sa isi desavarseasca personalitatea, sa se adapteze mediului iar pentru asta este important sa ii conectam la lumea inconjuratoare.

Ii invitam pe copilasi sa observe lumea naturala, le trezim curiozitatea, le ghidam usor pasii si ii insotim in marile lor descoperiri.

Temele abordate in activitatile noastre includ:

Dezvoltarea inteligentei emotionale prin activitati de intelelegere a emotiilor si a comportamentelor, dezvoltarea empatiei, cladirea abilitatilor de socializare, cunoasterea de sine-stimularea independentei-cresterea stimei de sine.

Conectarea copilului cu lumea naturala prin activitati de natura si botanica, geografie, lumea animala, lumea fizica (copilul manipuleaza, observa si isi pune intrebari in cadrul unoar experimente simple dar care ii permit sa exploreze si sa gandeasca stiintific invatand despre simturi, (gust, aer, volum, gravitatie, etc), spatiu si timp.

Dezvoltarea inteligentei intelectuale prin teme si activitati ce implica notiuni de matematica dar si abilitati lingvistice.

Conectarea copilului cu lumea artistica, prin activitati muzicale si creative (pictura, desen, modelaj, cantat, etc).

Taxa si inscriere: https://miculvorbaret.ro/inscriere-si-taxe/

Program "Primii pasi catre gradinita"

*Program scurt- sedinta cu durata de 1,5-2 ore ore, de luni pana vineri

**Pentru copilasi cu varsta de 2-3 ani și pentru prichindeii mai mari care au nevoie de un suport emoțional mai complex

Acest program este gandit pentru copilasii micuti sau cei fragili emotionali care au nevoie de o etapa de pregatire pentru gradinita.

In jurul varstei de 2 ani observam la micutii nostri o dorinta de a deveni mai independenti, sunt curiosi si dornici sa exploreze din ce in ce mai mult. Experientele capatate ii ajuta sa aiba mai multa incredere in propriile forte si sa fie mult mai deschisi catre lumea naturala. Cu toate acestea, la aceasta varsta inca vorbim de o relatie foarte puternica de atasament intre copil si parinte iar pentru a putea asigura sanatatea emotionala a copilasilor este important sa realizam desprinderea de parinti intr-un mod bland, treptat, astfel incat micutii nostri sa inceapa sa prinda incredere si in alte persoane si sa le fie ulterior mult mai usor sa se integreze in gradinita.

Am pornit acest program observand schimbarile din viata propriului copil si stiind cat de importanta este dezvoltarea emotionala in primii 3 ani de viata.

Micul meu era in jurul varstei de 2 ani un puiut curios, din ce in ce mai independent dar fragil emotional, atasat mult de mine. Eu si tatal lui am fost persoanele cu care a interactionat cel mai frecvent, nu am avut bona, bunicii care sa petreaca mai mult timp cu el si nici nu a frecventat cresa. Avand si un istoric de trauma emotioanala despre care am mai amintit, am considerat cu atat mai mult ca e esential sa abordez integrarea in colectivitate cu blandete si cu rabdare. Pana la urma, despre asta e vorba. A avea rabdare, a ii oferi copilului siguranta emotionala.

Prin acest program ne dorim ca micutii sa se adapteze la un mediu nou, in mod treptat, sa se realizeze tranzitia dintre mediul de acasa-gradinita, sa invete lucruri noi si sa relationeze cu copilasi de varsta apropiata.

Cum incepem acest program?

Am structurat acest program pe un interval de 10 de zile, cu un numar total de 15-20 de ore de joaca si acomodare.

La primele intalniri un terapeut specializat in educatie timpurie interactioneaza cu copilasul (fiind prezent si parintele pana la desprinderea blanda dintre parinte-copil), in cadrul centrului, realizand activitati ludice, recreative si educative, in functie de preferintele copilului. In urmatoarele intalniri, copilul este inclus in activitatile de joc alaturi de ceilalti copilasi din centrul nostru si se realizeaza usor desprinderea completa de parinte.

Taxa pentru cele 20 de ore de stimulare, joaca si socializare este de 800-950 lei (in functie de numarul de ore ales).
DATE DE CONTACT
Adresa: Str. Esarfei nr. 37, sector 3, Bucuresti
Numere de telefon: Tel.mobil: 0755.044.663
Persoane de contact: Elena Nedelcu - Presedinte Asociatia Aripi Albastre
Internet:
Web: www.miculvorbaret.ro
facebook.com/Miculvorbaret
E-mail:  asociatiaaripialbastre@gmail.com
Centrul Educational Micul Vorbaret Centrul Educational Micul Vorbaret Centrul Educational Micul Vorbaret Centrul Educational Micul Vorbaret Centrul Educational Micul Vorbaret Centrul Educational Micul Vorbaret Centrul Educational Micul Vorbaret Centrul Educational Micul Vorbaret Centrul Educational Micul Vorbaret Centrul Educational Micul Vorbaret
Centrul Educational Micul Vorbaret Centrul Educational Micul Vorbaret

Recomandati aceasta pagina: