Festivaluri pentru copii
FESTIVALUL INTERNATIONAL DE TEATRU PENTRU COPII „100, 1.000, 1.000.000 DE POVESTI”

27 septembrie – 4 octombrie 2014, Editia a X-a, Bucuresti

Sute, mii, milioane de povesti isi asteapta publicul incepand cu data de 27 septembrie! Festivalul International de Teatru pentru Copii organizat de Teatrul Ion Creanga celebreaza implinirea a 10 ani prin o intoarcere la caracterul competitional, concursul pentru Cel mai bun spectacol de teatru pentru copii aducand in fata publicului unele dintre cele mai valoroase productii de gen ale momentului.

Pentru a putea gazdui cele 30 de spectacole selectate, Festivalul se va desfasura in mai multe sali de teatru, dar si in spatii mai putin conventionale. Astfel, Povestile vor fi invitate, timp de o saptamana, la Palatul National al Copiilor, Teatrul Excelsior, Teatrul de Comedie, Centrul National de Dans Bucuresti sau Biblioteca Nationala a Romaniei. Acestora li se adauga un program de evenimente sustinute in aer liber, in Parcul Cismigiu si o spectaculoasa parada a trupei Mr. Pejo’s Wandering Dolls din Sankt Petersburg, Rusia, care va avea loc in Centrul Vechi.

Printre invitati se numara companii din strainatate ? L’Animé (Spania), TPO (Italia), La Passionata Svironi (Israel), Nat Gras (Belgia), dar si teatre ? Teatro Il Telaio (Italia), Teatro La Baracca-Testoni Ragazzi (Italia), Theatre La Guimbarde (Belgia), Theatre of Suitcase (Polonia), Dramatichen Teatar (Bulgaria) sau Louis Pearl (S.U.A), un favorit al festivalurilor fringe din intreaga lume.

Programul va fi completat de o selectie variata de spectacole sustinute de teatre si companii din Bucuresti si nu numai: Teatrul Excelsior (Bucuresti), Teatrul de animatie Tandarica (Bucuresti), Teatrul de Opereta si Musical „Ion Dacian” (Bucuresti), Teatrul Luceafarul (Iasi), Teatrul Arlechino (Brasov), Trupa Arcadia (Teatrul Regina Maria, Oradea), Teatrul Municipal Bacovia (Bacau), Teatrul Mignon (Bucuresti), Lumea lui Momo (Bucuresti) sau MiniArtShow (Bucuresti).

In juriul editiei aniversare se vor afla atat personalitati din domeniul teatrului pentru copii din Romania, cat si din strainatate, precum Rosamunde Hutt – regizoare (Marea Britanie), Charles Way – dramaturg (Marea Britanie) sau Slobodan Markovi? – Director al Festivalului international de teatru pentru copii de la Subotica (Serbia).

Cel mai important eveniment al Teatrului Ion Creanga va avea loc insa pe data de 27 septembrie, la Palatul National al Copiilor, cu ocazia premierei spectacolului „Amintiri din Copilarie”. Secondat de Iuliana Vilsan, care a semnat scenografia acestui spectacol, si coregrafa Larisa Barbu, regizorul Peter Kerek a imaginat un Humulesti modern, dinamic si amuzant, care nu isi pierde nimic din esenta sau farmec.

Programul Festivalului, precum si ghidul „Celor mai frumoase povesti povestite pe scurt parintilor” pot fi consultate si descarcate pe www.teatrulioncreanga.ro, sectiunea Noutati.
Biletele au fost puse in vanzare in reteaua Eventim – online, pe website-ul www.eventim.ro, dar si in magazinele partenere: Germanos, Domo, Vodafone, Orange, Librariile Carturesti si Humanitas. Acestea se pot achizitiona si de la Casa de Bilete special amenajata la sediul Teatrului Ion Creanga (aflat in renovare) din Str. Piata Amzei, nr. 13.

NOUTATI:

07 octombrie - Cea de-a X-a editie a Festivalului International de Teatru pentru Copii „100, 1.000, 1.000.000 de povesti” a ajuns la final.
Cea de-a X-a editie a Festivalului International de Teatru pentru Copii „100, 1.000, 1.000.000 de povesti”, organizata de Teatrul Ion Creanga intre 27 septembrie si 4 octombrie, a ajuns la final. Pe durata celor 8 zile de spectacole si povesti, mii de spectatori de toate varstele s-au bucurat de talentul si maiestria unora dintre cele mai prestigioase teatre si companii teatrale - atat din tara, cat si din strainatate - care activeaza in domeniul artelor spectacolului pentru copii.
Dat fiind ca in 2014 Festivalul a revenit la caracterul competitional, evenimentul de inchidere ce a avut loc sambata, 4 octombrie, a prilejuit totodata si decernarea premiilor pentru cel mai bun spectacol - categoria de varsta 0-6 ani, respectiv 6-12 ani, precum si pentru cea mai buna interpretare actoriceasca. Astfel, juriul, prezidat de Slobodan Markovi?, Director al Festivalului international de teatru pentru copii de la Subotica, Serbia, caruia i s-au alaturat Rosamunde Hutt (regizoare), Charles Way (dramaturg), Ludmila Patlanjoglu (critic de teatru) si Catrinel Dumitrescu (actrita), a urcat pe scena pentru a acorda urmatoarele distinctii:
• Premiul „Cornel Todea” pentru cel mai bun spectacol adresat copiilor intre 6 si 12 ani, AMINTIRI DIN COPILARIE, Teatrul Ion Creanga
„(...) un exemplu minunat de ambitie artistica in domeniul teatrului pentru copii din Romania. Un spectacol plin de imagini puternice si frumoase, cu o coregrafie fantastica si muzica live, ce reflecta intocmai greutatile si bucuriile maturizarii.”
• Premiul Educatia timpurie pentru cel mai bun spectacol adresat copiilor intre 0-6 ani, CASA, La Baracca-Testoni Ragazzi (Italia)
„O piesa cu o structura puternica si cu un inteles profund atat pentru copii, cat si pentru adulti, despre importanta caminului si despre plecarea de-acasa. Folosind un decor contemporan, spectacolul a fost jucat cu multa emotie, cu o precizie exceptionala a miscarii si cu frumusete.”
• Premiul pentru cea mai buna actrita - OLGA BELA, pentru performanta sa in spectacolul „Cui i-e frica de Bau-Bau?”, Teatrul de animatie Tandarica
„(...) a prezentat cu indemanare o gama larga de emotii cu un adanc adevar psihologic si a relationat cu publicul tanar de la inceput la sfarsit, cu sinceritate, cu inteligenta si cu suflet.”
• Premiul pentru cel mai bun actor - RICHARD BOVNOCZKI, pentru performanta sa in spectacolul „Amintiri din Copilarie”, Teatrul Ion Creanga.
„(…) a creat un rol extrem de energic, demonstrand maiestrie fizica si superba sincronizare comica. Un rol in care a fost nevoit sa sufere si sa arate cu sinceritate calatoria epica de la copilarie la maturitate.”
• Premiul special al juriului - BHRAVA!, Compania L’Anime (Spania)
„Pentru excelenta in estetica teatrala si pentru doua roluri remarcabile. Artistii au creat o poetica lume a visului cu iscusinta si cu o tehnica excelenta, folosind cele mai simple mijloace.”
Insa nu doar juriul a acordat premii, ci si Teatrul Ion Creanga, care a dedicat evenimentul actritei Alexandrina Halic, o doamna de poveste a teatrului pentru copii, pe scena caruia a insufletit sute de personaje de-a lungul celor cinci decenii de cariera. Alaturi de echipa Teatrului Ion Creanga la momentul festiv au luat parte si reprezentanti ai Primariei Municipiului Bucuresti, cele doua institutii decernandu-i doamnei Halic diploma de onoare pentru intreaga activitate.
Pentru mai multe informatii despre Festivalul International de Teatru pentru Copii si despre castigatorii celei de-a X-a editii, puteti accesa site-ul www.teatrulioncreanga.ro sau www.fitc.ro.
Festivalul International de Teatru pentru Copii „100, 1.000, 1.000.000 de povesti”, initiat in anul 2005 de catre regizorul Cornel Todea si organizat anual de Teatrul Ion Creanga, este un program complex de educatie teatrala, culturalizare si formare a gustului estetic al celor mai mici spectatori. Festivalul a reunit in 2014 doua sectiuni competitionale si o sectiune OFF necompetitionala, in total 30 de spectacole care au fost sustinute in 11 locatii: Palatul National al Copiilor, Teatrul Excelsior, Teatrul de Comedie, Teatrul de animatie Tandarica, Biblioteca Nationala a Romaniei, Centrul National al Dansului Bucuresti, Casa de Balet, Institutul Francez Bucuresti, Gara de Nord, Parcul Cismigiu si Centrul Vechi al Capitalei.

Teatrul Ion Creanga Teatrul Ion Creanga Teatrul Ion CreangaDATE DE CONTACT
Adresa: Casa de Bilete special amenajata la sediul Teatrului Ion Creanga (aflat in renovare) din Str. Piata Amzei, nr. 13.
Numere de telefon: Directia si sediul administrativ:
Bd. Gheorghe Magheru, nr. 27, et. 1
Numere de telefon:
Directia si sediul administrativ:
Tel: 021/317.11.69
Fax: 021/317.85.92

Casa de bilete
telefon: 021/317.85.90
marti – vineri, orele 9:00–17:00
sambata – duminica, orele 9:00-13:00
Persoane de contact: Anca Scurtu ~ PR & Management educational
Mobil: +40723.513.338
Mobil: +40751.177.084
E-mail: anca.scurtu@teatrulioncreanga.ro
Internet:
Web: www.teatrulioncreanga.ro
E-mail:  pr@teatrulioncreanga.ro
Festivalul International de Teatru pentru Copii
Recomandati aceasta pagina: