Logopedie pentru copii




Gradinita Rose Garden Kids - Popesti Leordeni

Gradinita Rose Garden Kids

Cabinet logopedic

Limbajul este cel mai important mijloc de relationare, cu ajutorul caruia se pot comunica nevoi, dorinte, sentimente si se pot intretine relatii. Cu alte cuvinte, cu ajutorul limbajului copilul se formeaza si se defineste. Limbajul joaca un rol deosebit de important in structura vietii psihice. Datorita lui, toate procesele psihice capata sens.

Prin urmare, problemele de limbaj determina dezordine sau disfunctii la nivelul personalitatii. O comunicare deficitara a prescolarului poate conduce la intarzierea evolutiva a limbajului. Frecventa cea mai mare a tulburarilor de limbaj apare la aceasta varsta; tulburarile netratate au tendinta de a se agrava si croniciza. Formarea unor deprinderi gresite de vorbire, odata cu trecerea timpului, necesita un efort mai mare si mai indelungat pentru a le corecta. Tulburarile intelectuale se asociaza deseori cu cele de limbaj, cu efecte asupra afectivitatii si comportamentului copilului. Varsta prescolara este cu precadere cea la care se sesizeaza o mare parte a tulburarilor de limbaj. Un procent de 15-20% dintre copiii care frecventeaza gradinita prezinta tulburari de limbaj. Acestea sunt initial dislalii fiziologice, trecand apoi , pe masura ce copiii cresc si nu sunt corectati, in forme patologice.

Depistarea la timp a unor dificultati de exprimare reprezinta un mare avantaj pentru recuperarea copilului. Prin urmare, introducerea programelor terapeutic-recuperatoriii pentru tulburarile de limbaj, printr-o depistare precoce in cadrul structurii curriculare moderne devine imperios necesara.

Acesta este si motivul pentru care am considerat necesara si oportuna functionarea unui cabinet logopedic in cadrul gradinitei noastre, astfel incat parintilor sa le fie la indemana serviciile si sprijinul unui logoped, la nevoie. Terapia logopedica este cu atat mai eficienta cu cat in elaborarea ei lucreaza in echipa: educatoarea, logopedul, dar si parintii prescolarului. Gradinita este un loc ideal pentru terapie deoarece logopedul si educatoarea pot lucra in echipa, educatoarea putand relua exercitiile indicate de logoped oridecateori este necesar.

Cand ne adresam unui logoped?

Mergem la logoped in cazul in care sesizam ca este ceva in neregula cu limbajul copilului. Fara a avea cunostinte de specialitate, parintii observa cu usurinta anumite probleme cum ar fi:

  • Nu pronunta corect toate sunetele limbii romane inainte de 4 ani (dislalie);
  • Rosteste putine cuvinte sau nu vorbeste deloc, comparativ cu copiii de aceeasi varsta sau nu formeaza propozitii ( intarziere in achizitia limbajului);
  • Repeta cuvinte scurte sau silabele initiale ale cuvantului dupa 4 ani si jumatate(balbaiala);
  • Are dificultati in a scrie sau a citi corect, inlocuieste sau omite litere su are un scris ilizibil (dislexie, disgrafie);
  • Vorbeste nazal;
  • Articuleza defectuos cuvintele;
  • Repeta sau prelungeste unele sunete, silabe sau cuvinte;
  • Se confrunta cu aparitia unor blocaje sau spasme la rostirea unor cuvinte;
  • Vorbeste prea rapid sau prea lent;
  • Isi pierde vocea;
  • Are un vocabular foarte redus (4-5 cuvinte);
  • Prezinta intarzieri in dezvoltatea vorbirii.

Iata cateva din atributiile logopedului:

  • depistarea si diagnosticarea copiilor;

Prima vizita la logoped consta in testarea copilului, ca acesta sa depisteze problema. Dupa o prima constatare a tulburarilor de limbaj, copiii sunt programati pentru terapia logopedica. Primul moment al terapiei tulburarilor de limbaj il constituie examinarea complexa a celui depistat.

  • elaborarea si aplicarea programelor de recuperare si terapia logopedica in functie de diagnostic;

Logopedul va fi cel care va stabili diagnosticul si va superviza activitatile de terapie cognitiva, ludoterapie, terapia psihomotricitatii si abilitatea normala.

Durata procesului de recuperare depinde de mai multi factori: nivelul dezvoltarii intelectuale, varsta, implicarea activa a parintilor in procesul logopedic, gradul de implicare a copilului, realizarea terapiei, reluarea exercitiilor indicate de logoped de catre educatoare.

Sedintele de terapie logopedica se stabilesc in urma evaluarii initiale a copilului si pot fi una sau mai multe pe saptamana, in functie de particularitatile fiecarui caz. O sedinta dureaza circa 40-50 de minute.

In ce consta o sedinta logopedica?

Terapia logopedica se desfasoara prin joc si stimuleaza in acelasi timp gandirea si motricitatea. Se folosesc jocuri si jucarii logopedice, fise, povesti si poezii, materiale educationale auxiliare. O sedinta logopedica presupune implicarea copilului in diverse activitati specifice varstei, ce consta in repetarea unor silabe, cuvinte, propozitii, jocuri educative, asamblarea de puzzle-uri, rezolvarea unor fise, alcatuirea de propozitii dupa imagini; activitati distractive si captivante care fac ca vizita la logoped sa nu fie resimtita negativ de catre copil.

Cate sedinte se fac pe saptamana/luna?

Pentru ca interventia logopedica sa fie cat mai eficienta, se recomanda 2 vizite la logoped pe saptamana si exersarea zilnica acasa. Nu trebuie sa se inteleaga ca, daca se efectueaza 2 sedinte pe saptamana, deficienta se corecteaza de 2 ori mai repede. Daca nu se exerseaza acasa, rezultatele apar greu, rolul parintelui fiind foarte important in fixarea programului terapeutic indicat de catre logoped.

In cat timp se poate corecta un sunet?

Nu se poate vorbi despre o perioada exacta in care se corecteaza un sunet. Aceasta depinde de mai multi factori: varsta copilului, gradul de implicare, nivelul de dezvoltare al auzului fonematic, mobilitatea aparatului fonoarticulator si, nu in ultimul rand, de tipul sunetului. De exemplu,  sunetul «R» este cel  care se obtine cel mai greu, perioada variind de la cateva luni pana la 1-2 ani.

Gradinita noastra dispune de un cabinet logopedic, iar specialistul nostru este pregatit pentru a va sustine in depasirea unor asemenea dificultati!




DATE DE CONTACT
Adresa: Sos. Oltenitei nr 32 G, Popesti Leordeni, Ilfov
Reper: Langa Politia Popesti
Numere de telefon: Tel.mobil: 0727.130.130
Persoane de contact: Rahela Neagu
Internet:
Web: www.rosegardenkids.ro
www.facebook.com/rosegarden.kids
E-mail:  gradinitarosegardenkids@gmail.com,
stefania.chilug@rosegardenkids.ro

Recomandati aceasta pagina: